Sosyal Medya

Güncel

Teröre Karşı İslam İttifakı’nda şaşırtıcı gelişme!

Gazeteci-yazar Resul Tosun, 14 Aralık 2015 tarihinde 34 ülkenin katılımıyla kurulduğu ilan edilen Teröre Karşı İslam İttifakı ilgili şaşırtıcı açıklamalarda bulundu.



İşte Resul Tosun'un o yazısı:

14 Aralık 2015 tarihinde 34 ülkenin katılımıyla kurulduğu ilan edilen Teröre Karşı İslam İttifakı projesinin hayata geçirilmesi için ilk müşahhas adımın atıldığına şahit olduk.

Başlangıçta 34 ülke ile ilan edilen İttifak, 27 Mart Pazar günü 39 üyenin askeri temsilcisi ile bir hazırlık toplantısı yaptı.

Türkiye teröre karşı her türlü oluşumun içinde bulunacağını ilan etmiş ve bu ittifaka olumlu baktığın açıklamıştı.

Bu ittifakta İran, Suriye, Irak ve Cezayir yer almıyor.

***

Türkiye’den kimin katıldığına dair bir bilgiye ulaÅŸmadım ancak 39 üye ülkenin genelkurmay baÅŸkanlarının Riyad’da toplandığı ilan edildi.

Bu toplantının Ä°slam Ãœlkeleri Savunma Bakanlarının Teröre Karşı Ä°slam Ä°ttifakı’nın kurulduÄŸunu resmen açıklayacakları toplantıya ön hazırlık çalışması olarak yapıldığı açıklandı.

***

Yapılan açıklamaya göre terörle mücadelede dört temel noktaya odaklanılmış.

1- Basının terörle mücadelede rolü

2- Mücadelede fikri boyutun ehemmiyeti

3- Terör örgütlerinin gelir kaynaklarının takip edilmesi

4- Mücadelede askeri alanı koordine edecek bir merkez kurulması

***

Suudi Arabistan koordinasyon merkezi için Riyad’da mekan tahsis etmeyi ve çalışmaların finansmanını taahhüt etmiÅŸ.

Bu merkezde 39 üye ülkenin temsilcisi bulunacak ve bu merkez terörle mücadelede basın, fikir ve askeri alanlarda strateji belirleyecek!

***

Ä°ttifak hakkında bilgi veren Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı müsteÅŸarı TuÄŸgeneral Ahmet Asiri, ‘Ä°ttifak’ın belli bir terör örgütüne karşı kurulmadığını, terörün bütün çeÅŸitlerine karşı mücadele edecek bir mekanizme oluÅŸturulduÄŸunu, terörün tarifi konusunda üyeler arasında ihtilaf bulunmadığını, ittifak’ın düzenli bir askeri gücünün bulunmayacağını, sadece çalışmaları koordine edeceÄŸini ve güvenlik bilgilerinin karşılıklı olarak paylaşılacağını’ açıkladı.

***

Yapılan açıklamaya göre, ‘üye ülkelerden biri herhangi bir tehlikeye karşı yardım talep ederse Ä°ttifak, o ülkenin egemenliÄŸini ve Ä°ttifak’ın ilkelerini ihlal etmemek kaydıyla destek için oraya askeri kuvvet gönderecek. Ä°ttifak faaliyetlerinin uluslararası meÅŸruiyet çerçevesinde olmasına itina gösterilecek.’

***

Türkiye açısından terörle mücadelede faydalı bir yapı olarak görülüyor.

Türkiye’nin maruz kaldığı gerek PKK ve uzantısı örgütlerle, gerek DAÄ°Åž ve benzeri dini motifli örgütlerle gerekse paralel yapı gibi terör örgütleriyle mücadelede bu ittifak Türkiye lehine bir yapılanmadır.

***

Ancak İslam dünyasındaki farklı uygulamalar ittifakın başarısına gölge düşürecek gibi görünüyor.

Mesela şiddete hiç başvurmamış ve devlete karşı herhangi bir kumpasın içine girmemiş olan Müslüman Kardeşler, Mısır darbecilerinin talebi üzerine terör örgütü ilan edilmişti.

Öte yandan Lübnan’ın meÅŸru bir siyasi partisi olan Hizbullah geçenlerde Suudi Arabistan’ın başını çektiÄŸi körfez ülkeleri tarafından terör örgütü ilan edilmiÅŸti!

***

Yapılan açıklamalardan Ä°ttifak’ın bu konuları ve Suriye meselesini ele almadığı, mekanizma kurulduktan sonra bu konuları ele almayı planladığı anlaşılıyor.

Yapılanma her ne kadar teröre karşı bir ittifak gibi görünse de her türlü tehlikeye karşı üyelere yardım edebilecek kapsamlı bir ittifak olarak duruyor.

***

Doğrusu ben bu derece ciddi bir çalışma yapılacağını beklemiyordum.

Atılan bu adımın olumlu olduÄŸunu ve Ä°ttifak’ın bağımsız olarak karar alıp uygulama baÅŸarısını gösterebilirse bölgede dengeleri deÄŸiÅŸtirebileceÄŸini düşünüyorum.

Dilerim bu ittifak başarılı olur ve en kısa zamanda faaliyete geçer.

Ä°nÅŸallah!

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.